Hout

Hout is een natuurproduct met een eigen wil. Met patronen, een kern en structuren die je kunt inzetten voor zowel coaching als bijzondere houtwerken.

Hout

Hout is een natuurproduct met een eigen wil. Met patronen, een kern en structuren die je kunt inzetten voor zowel coaching als bijzondere houtwerken.

Naast coaching is hout mijn passie. Als ik iets van hout maak, dan ligt daarin een stukje van mezelf, van mijn ziel. Je ziet iets van hout, maar eigenlijk zie je iets van mij.

Dingen zoals creativiteit, oog voor detail, vakmanschap en de schoonheid van het hout. Ik word daar blij van, omdat ik iets op de wereld heb gezet waar ik zelf blij van word en waar ik anderen blij mee kan maken.

Het is een manier om mezelf uit te drukken. Wat ik niet in woorden kan zeggen, dat kan ik in hout uitbeelden.

Coaching met hout & houtwerken

Ik gebruik houtverwerking in mijn coachingtrajecten, maar je kunt de objecten die ik maak van hout ook kopen. Veel van de voorwerpen die ik maak hebben een persoonlijke betekenis. Iets waar ik een herinnering aan heb of dat iets bij mij oproept. Dit doe ik ook in opdracht.

Voorwerp van hout laten maken in opdracht

Wil je graag een mooi houten voorwerp in huis waar een persoonlijke of emotionele betekenis aan zit, of waar je een bijzondere herinnering aan hebt? Dit kan ik voor jou maken.

De bijzondere eigenschappen van hout

Hout is een natuurproduct met een “eigen wil”. Geen enkel stuk hout is hetzelfde als een ander stuk, zelfs niet uit dezelfde boom. De structuur (nerf en draad), de kleur maar ook de eigenschappen van het hout maken dat er met respect mee omgegaan moet worden.

Het hout zal ook altijd blijven “werken” dat wil zeggen krimpen en uitzetten als de luchtvochtigheid verandert. Als maker dien je daar rekening mee te houden anders krijg je dat het werkstuk krom trekt of scheurt.

Daarnaast laat het patroon in het hout vaak al zien wat je ervan zou kunnen maken. De mooiste stukken hout zijn in mijn optiek de stukken van een boom die het zwaar heeft gehad (verwond is geraakt). Dat leidt meestal tot een bijzondere tekening en kleur van het hout. Om mee te werken zijn dat niet de makkelijkste stukken, het hout kan extra hard zijn of de neiging hebben krom te trekken. Uitdagend maar ook heel boeiend.

Ik koop het hout het liefst als boom zodat ik de stam zelf kan laten zagen en drogen. Aangezien dat drogen gemiddeld 3-5 jaar duurt heb ik dan een lange tijd om te bedenken wat ik er mee ga doen. De stammen die ik koop komen vaak uit tuinen of parken en het doet mij goed dat we op die manier een tweede leven kunnen geven aan een vaak oude boom.

Ik werk met respect voor de eigenschappen van het hout, bij voorkeur met traditionele houtverbindingen zodat er een ambachtelijk werkstuk ontstaat. Daarnaast zoek ik graag naar een bijzondere vormgeving. Ergens werk ik dus op het grensvlak van ambachtsman en kunstenaar.

Mijn houtwerken

Mijn werkstukken zijn handgemaakt van massief hout en bij voorkeur van hout uit Nederland. Ik werk bewust niet met hout uit tropische regenwouden, tenzij het gerecycled is.

De houtwerken die ik maak zijn uniek in de tekening, vorm en kleur. Hoewel ik af en toe ook een “gewoon” rechttoe rechtaan tafelblad maak, ligt mijn passie bij het maken van werkstukken die meer betekenis hebben door de vorm of symboliek die er in verwerkt is.

Mijn doelgroep zijn mensen die op zoek zijn naar een bijzonder en uniek werkstuk. Ik werk graag vanuit mijn eigen inspiratie en met hetgeen waar het hout “om vraagt”, maar ik maak ook objecten/meubels op verzoek vanuit de inspiratie of jouw eigen wensen. Dat vraagt uiteraard vooraf een goede afstemming om in te kunnen voelen wat de wensen zijn en ideeën.

Systemische coaching in combinatie met hout

Een interessante combinatie kan zijn dat we vanuit een coachtraject samen gaan werken aan een object van hout.

Bij het werken met hout komen allerlei patronen snel op tafel, zoals impulsief beginnen of juist eerst goed nadenken, materiaalkeuzes, een duidelijke koers of gaandeweg ontdekken wat zich aandient. Het object zelf kan ook een relatie hebben met de coachvraag, zoals hierboven beschreven, bijvoorbeeld een voorwerp of gedenkteken voor een dierbare of een verloren relatie. Dit soort trajecten is uiteraard maatwerk. Afhankelijk van de wensen en vaardigheden van de klant kunnen we samen aan de slag met hout of doe je het geheel of gedeeltelijk zelf.

Veiligheid staat uiteraard voorop bij het werken met scherp gereedschap en machines. Maar laat dit geen belemmering zijn jouw wensen op tafel te leggen. We kijken samen wat de beste werkvorm is die past bij jouw vraag.

Over de kosten van een maatwerktraject voor de combinatie van coaching en hout maken we vooraf afspraken.