Harry van Zomeren

Systemisch coach & houtbewerker

Harry van Zomeren

Systemisch coach & houtbewerker

Je wordt als compleet mens geboren. Als je opgroeit als kind of tijdens de opvoeding daarna gebeurt er van alles, waardoor je stukjes wegstopt, zoals bijvoorbeeld vrolijkheid en het uiten van je emoties. Naast dingen wegstoppen ontwikkel je ook patronen om om te kunnen gaan met de situatie waarin je je bevindt.

Door je bewust te worden van de patronen en wat je hebt weggestopt stukje voor stukje weer terug te halen, kom je weer tot je eigen kern, dan word je weer compleet. Het resultaat kan bijvoorbeeld zijn: meer levenslust, onbevangenheid en daadkracht. Dat is waarmee ik je help.

Je kunt het vergelijken met een stuk hout waar je iets moois van wilt maken. Het mooie, jouw kern, zit al in het hout, je moet alleen weghalen wat je niet meer nodig hebt. Je hoeft niet mooier of beter te worden, je bent in de kern al compleet.

Mijn naam is Harry van Zomeren en ik ben systemisch coach voor mensen die hun patronen willen veranderen.

Het vak van systemische coaching leerde ik bij Irene Grijpink van Heilig Vuur, waar ik achtereenvolgens de Leergang Persoonlijk Leiderschap en Systeemdynamieken, de Master Persoonlijk Leiderschap en Systeemdynamieken en de Specialisatie Heilig Verlangen, werken met systeemdynamieken in coaching volgde. Ook assisteerde ik daarna enkele jaren in deze opleidingen.

Uit het juiste hout gesneden?

Naast coaching heb ik ook een passie voor hout. En laat dit nu meteen ook een manier zijn waarmee je letterlijk jouw kern kunt gaan ontdekken.

Het was voor mij een geweldige ontdekking dat mijn passie voor houtbewerken komt uit de lijn van mijn vader, opa, overgrootvader en nog verder terug. Dat waren allemaal ambachtslieden die dingen maakten met hun handen. Mijn vader maakte een huisorgel volgens een eigen ontwerp, met handgemaakte houten pijpen en mechaniek.

Het werken met hout voelde al vertrouwd voor mij als kleine jongen. Pas na mijn 35e ben ik begonnen om zelf met hout aan de slag te gaan. Ik bouwde luidsprekerboxen van massief notenhout en dat groeide vervolgens uit tot een hobby met een eigen houtvoorraad, werkplaats en gereedschappen.

Hoe ik hout en systemisch coaching combineer

Wat ik meebreng in zowel de coaching als in houtbewerking zijn mijn oog voor details, zorgvuldigheid en respect voor degene waarmee ik werk of het materiaal (hout) waarmee ik werk.

Wat zich aandient in het moment is precies datgene waarmee ik kan werken op dat moment. Dat betekent dat ik geen strak stappenplan heb in de coaching of in de houtbewerking maar werk met wat er is op dat moment.